Morje mladosti

Morje mladosti - Andrej Platonov | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andrej Platonov
DIMENZIJA
6,57 MB
IME DATOTEKE
Morje mladosti.pdf
ISBN
6691539948918

OPIS

Povesti Temelj in Morje mladosti se vežeta na poglavitno idejo Platonova, \"žarptico socializma\", ki jo je razvijal v svojih romanih, pomenita pa vrh tretjega obdobja pisateljevega ustvarjanja. V obeh gre za izgradnjo sveta, ki naj bi počlovečil človeka, zlasti človeka proletarskih množic in človeka v podobi otroških sirot, in tako udejanjil \"komunizem življenja\". Tega naj bi junaki dosegli z zgraditvijo velikanske hiše, nakakšnega doma za vse proletarce sveta. Načrt spodleti zaradi nepremagljivih protislovij \"dialektičnega materializma\", ki onemogočajo srečo in svobodo vseh; človek še ni dorasel svoji zgodovinski nalogi, da bi premagal naravo in uresničil raj na zemlji. Dom prihodnosti, v katerem bi živeli predvsem otroci brez staršev, ki se bojo spominjali svojih prednikov, ni mogoč.Andrej Platonov, s pravim imenom Andrej Platonovič Klimentov (1899-1951), je izviral iz družine železničarja. Ob vrsti novel in povesti iz 20. in 30. let 20. stoletja je napisal svoje osrednje delo, roman Čevengur, objavljen šele 1972 v Parizu. Vsa dela so utopičen, fantastično-satiričen prikaz sovjetske družbe v času uradnega socialističnega realizma; stalinizem je zato Platonova razglasil za heretičnega anarhista. S tem se je začela pisateljeva trnova pot napadov, zapiranja, preganjanja, izolacije, ki se je končala s prezgodnjo smrtjo: Platonov je umrl kot hišnik , star 52 let.

razredu s tem športom začel ukvarjati tudi sam, še posebej zato, ker prihajam iz odbojkarske ... Enaintridesetletna francoska jadralka Clarisse Crémer je predvčerajšnjim postala najhitrejša ženska na jadralski dirki okoli sveta Vendée Globe. Zgodovinski mejnik je postavila s 87 dnevi, dvema urama in 24 minutami, s tem pa za dobrih sedem dni presegla čas prejšnje rekorderke, Britanke Ellen Mac­Arthur, ki je enak podvig dosegla pred natanko 20 leti s 94 dnevi in štirimi urami. Dan mladosti Slovenija.

Nad ... Morje zagotavlja človeku velike količine hrane, rib, školjk, morskih rastlin, pridobljenih iz naravnega okolja ali umetno gojenih. Morja so tudi pomembne transportne poti, nahajališča rudnin, vir energije, pomembno vlogo imajo za vojaške namene, so pa tudi okolje za turistične aktivnosti (kopanje, potapljanje, surfanje, jadranje ). Malo morje jadralcev Malo morje jadralcev .

POVEZANE KNJIGE