Nočni cvet

Nočni cvet - Borut Spacal | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Borut Spacal
DIMENZIJA
10,32 MB
IME DATOTEKE
Nočni cvet.pdf
ISBN
7624096951939

OPIS

Lojze Spacal, slikar in grafik, se je rodil v Trstu leta 1907. Otroška leta je preživel v precejšnji revščini. Kot mnoge Slovence in antifašiste je tudi njega doletelo preganjanje in zapori. Izredna vztrajnost ga je vendarle pripeljala do uspeha. Dokončal je študij slikarstva in se v petdesetih letih dokončno uveljavil. Lojze Spacal je umrl leta 2000.V njegovih delih se prepletajo najrazličnejše teme, vendar je najbolj ljubil motive iz bližnje Istre in Krasa. Njegove umetnine so sedaj razstavljene po galerijah in muzejih širom po svetu. V prostorih štanjelskega gradu je njegova stalna razstava.Sinovi spomini so povsem drugačni od tistih, s katerimi se običajno ukvarjajo umetnostni kritiki. Pripoved nam približa Spacala kot umetnika, predvsem pa kot očeta in človeka v njegovih mračnih in srečnih trenutkih. Njegova umetnost nam bo tako bližja in bolj razumljiva.

Posebnost takega vrtnega plazu je cvetenje belih cvetov z nastopom noči - nenavaden in fascinanten pogled, ki ga spremlja šelestenje. Nato se sliši tiho bombaž - in v enem trenutku se razkrije čudovita luna. Da je prevara popolnejša, vsak cvet »diši« malo drugače od prejšnjega, sicer bi si samec prevaro trajno zapomnil in oprašitve ne bi bilo več.

Nekateri dolgocevni cvetovi so specializirani tako, da do njih lahko pridejo le dnevni in nočni metulji z dolgim sesalom, ptiči z dolgim zakrivljenim kljunom in celo netopirji. Cvet je kratek poganjek z omejeno rastjo. Sestavljajo ga cvetni list, ki so po izvoru preobraženi listi.

POVEZANE KNJIGE