Mogoče nikoli

Mogoče nikoli - Evald Flisar | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Evald Flisar
DIMENZIJA
9,49 MB
IME DATOTEKE
Mogoče nikoli.pdf
ISBN
7697291167211

OPIS

Novi roman pisatelja, dramatika, esejista in trikratnega nagrajenca Prešernovega sklada (Popotnik v kraljestvu senc, Jutri bo lepše in Kaj pa Leonardo?) Evalda Flisarja odstre zgodbo Miljane Samec, najstniškega dekleta, ki ima zaradi poškodbe glave jezikovno motnjo in se ne more normalno izražati. Prvoosebna pripovedovalka bralca zaplete v vrtinec dnevniškega pripovedovanja, ki je sprva sicer malce otežkočeno, vendar se bralec nanj hitro privadi in mu z zanimanjem sledi. Miljana je sad ljubezni med mladim dekletom in moškim srednjih let. Kljub začetni družinski sreči se odnos med staršema kmalu skrha in mati naredi samomor. Užaloščeni oče si zaradi hčerke prizadeva nadaljevati z življenjem, ona pa se z žalostjo spopada s pisanjem. Da bi ohranila nezanesljivi spomin in zavest o sebi, začne pisati dnevnik: »Sem sklenla napisat Zgodbo svoj živlejna. En od zdrvnikov, dr. Marko, on me zdravi se mu reče logo Ped, on pravi naj počakm se mi stajnje zboljša, nardim perveč dost napak. Aampak, stajnje se mi lahk še posalbša! In jaz morm napisat kaj se dogaja, morm! Če ne pišm sprot mam občutk se Nič ne dogaja, in me ni!« Hkrati ko se Miljana bori z jezikom, se bojuje z razvozlavanjem ozadja materine smrti in s srhljivo slutnjo lastne (so)krivde, ki poganja dogajanje romana. S pisanjem in s spominjanjem se na vse pretege poskuša dokopati do resnice in se osvoboditi. Evald Flisar se v ­pripovedovalko mojstrsko ­vživi in pri tem avtentično uporablja mimetični govor. Svojim kultnim uspešnicam (Čarovnikov vajenec itn.) je dodal svojevrsten roman, nedvomno vreden ­poglobljenega branja.

Za odraslega avtorja, ki je hkrati moškega spola, je bilo poglabljanje v umovanje in čutenje odraščajoče deklice vsekakor posebno doživetje. Ne pa tako naporno, kot bi pričakovali, saj ... Prispeval Mitja Gruber Sreda, 02 April 2008 02:00 Prekmurski pisatelj Evald Flisar nadaljuje s svojim izrazito plodovitim pisateljskim delom.

Chea meni, da bi bilo "narobe misliti, da so bili Rdeči kmeri zloben režim". FOTO: AP ... [email protected] je mobilna denarnica, ki jo lahko uporabniki Android mobilnih naprav uporabljate za brezstično plačevanje s plačilnimi karticami Visa, dvige in pologe na vseh brezkontaktnih bankomatih, takojšnja plačila s Flikom, shranjevanje kartic zvestobe in potrjevanje spletnih nakupov plačanih s plačilnimi karticami. Načeloma res vedno slišimo "Možne so nevihte" in domala nikoli "Mogoče so nevihte".

POVEZANE KNJIGE