Slepe miši

Slepe miši - Dušan Merc | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dušan Merc
DIMENZIJA
10,88 MB
IME DATOTEKE
Slepe miši.pdf
ISBN
8469563045314

OPIS

Pripovedovalec romana Slepe miši je knjižničar, ki je tik pred upokojitvijo. Na njegovem delovnem mestu se nenadoma znajde knjiga Igorja Omerze »1984, Orwelovo leto Agopa Stepanjana« o montiranem protivohunskem in protiterorističnem procesu v Ljubljani leta 1984. V Kadetski šoli za miličnike kadete, kjer je bil zaposlen pred tridesetimi leti kot knjižničar, je bil tudi sam protagonist osumljen sodelovanja z domnevno teroristično in vohunsko skupino. Šele ko prebira podtaknjeno knjigo, ugotovi, zakaj so ga takrat zasliševali in zasledovali. Na tajnem montiranem procesu na vojaškem sodišču so bili takrat obtoženi in obsojeni bolgarski in jugoslovanski državljani, ki niti približno niso vedeli, česa so jih obtožili ter zakaj. Del romana vključuje tudi dobesedno navedbo iz utemeljitve obsodbe deveterici, ki se je končala 22. oktobra 1984 na vojaškem sodišču v Ljubljani. Vsi so bili brez materialnih dokazov obsojeni na zaporne kazni. Bistvo omenjenega procesa se skriva v tem, da je bil tajen in da so bili obsojeni popolnoma nedolžni ljudi z obrobja družbe, ki niso imeli zaveznikov na pomembnih položajih in nobene možnosti, da bi se na vojaškem sodišču branili. o avtorju Dušan Merc (1952) je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Sprva je bil zaposlen kot učitelj slovenščine, pozneje je bil dvaintrideset let ravnatelj Osnovne šole Prule. V svoji dolgoletni pisateljski karieri je izdal trinajst romanov, tri zbirke kratkih zgodb in knjigo esejev. Večkrat je bil nominiran za kresnika in nagrado Prešernovega sklada.Več o knjigi: INTERVJU IZ REVIJE BUKLA

Vse resolucije, sklepi, izjave za javnost in drugi brezglutenski pripravki ... - slepe miši - Zveza prijateljev mladine - pred našim blokom - Desa Muck: Nebo v očesu lipicanca - otroška igrala - Osnovna šola Ivana Cankarja Razmislite, ali so naslednje zveze besed nespremenljive, torej "stalne besedne zveze". Slepe miši. Lahko so zabavna igra za otroke ali zahrbtno slepomišenje med odraslimi.

Asociacija ob naslovu romana Slepe miši se obrne v razkrivanje, v kakšno igro so pripravljeni iti ljudje v političnih sistemih, ko je že vsak posameznik lahko grožnja vohunjenja in izdajstva. Roman Dušana Merca, pisatelja, esejista in kritičnega, zdaj že upokojenega šolnika, torej analizira spretne ... Merc, Dušan.

POVEZANE KNJIGE