Trst in slovenski čas

Trst in slovenski čas - Boris Pahor | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Boris Pahor
DIMENZIJA
4,81 MB
IME DATOTEKE
Trst in slovenski čas.pdf
ISBN
6660801469984

OPIS

Boris Pahor je bil od nekdaj glasnik slovenstva. Njegov pisateljski opus je prepojen z eksistencialno skušnjo zamejskega Slovenca na Tržaškem pod fašizmom, med drugo vojno in po njej. Njegova knjiga sicer nosi naslov Trst in slovenski čas, toda njena vsebina, njeno geografsko in duhovno zaledje, je močno evropska. Čeprav so v središču teh premislekov slovenske zadeve, se pogosto odpirajo tudi k vprašanjem obstoja in preživetja drugih manjših evropskih jezikov. Predvsem pa je zaradi bogatih izkušenj v njej zbrano veliko modrosti, strpnosti in odločnih besed, ki ne prizanašajo političnim ljudem (povzeto po Drago Jančar: Pahorjev slovenski in evropski čas).

Za celotno cono B Julijske krajine je bila z ukazom maršala Tita 25. junija 1945 ustanovljena Vojna (Vojaška) uprava jugoslovanske armade za Slovensko primorje, Istro in Reko. Boris Pahor [bóris páhor], slovenski pisatelj, * 26.

stoletja; srbske pravoslavne cerkve sv. Spiridiona , zgrajena v neobizantinskem slogu z razkošno notranjostjo; židovskega templa , med največjimi sinagogami v Evropi. Trst (tal.

POVEZANE KNJIGE