Dr. Metod Turnšek urednik in časnikar

Dr. Metod Turnšek urednik in časnikar - Miran Dolgan | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Miran Dolgan
DIMENZIJA
10,83 MB
IME DATOTEKE
Dr. Metod Turnšek urednik in časnikar.pdf
ISBN
8001114625799

OPIS

Pred bližnjo stoletnico rojstva dr. Metoda Turnška, duhovnika cistercijanca, pisatelja in urednika, je tržaška založba Mladika izdala zajetno publikacijo \"Dr. Metod Turnšek - urednik in časnikar\", ki jo je napisal prof. Dr. Milan Dolgan. Knjiga je strokovno delo, ki pregledno predstavlja Turnškovo publicistično delo. Prvi del knjige vsebuje izbrane Turnškove članke, drugi del pa prinaša bogato komentirano bibliografijo. Metod Turnšek (1909 - 1976) se je rodil na Štajerskem, študiral je teologijo v Ljubljani in stopil v cistercijanski red v Stični. V duhovnika je bil posvečen leta 1934. Po koncu vojne se je preselil v Trst, kjer je nekaj let poučeval na slovenskih srednjih šolah. Leta 1956 se je umaknil na Koroško. Dobil je župnijo Rebreco, a je bil poleg tega še vsestransko dejaven. Na kmetijski šoli v Tinjah je poučeval slovenščino in zgodovino, sodeloval je v koroškem tisku, bil pa je tudi izredno ploden pisec. Na Koroškem je ostal do svoje smrti januarja leta 1976. Pokopan je v Stični na samostanskem pokopališču. Zbornik o Turnšku je bogato ilustriran, na koncu pa prinaša tudi Zerzerjev članek o Turnšku, ki je izšel v knjigi Dobri pastirji. Naši rajni duhovniki 1968-2005.Knjiga o Turnšku je izšla istočasno, ko so v NUKu v Ljubljani odprli bogato razstavo o njegovem življenju in delu. 

in 12. uro, ob pnedeljkih tudi ... Slovenski urednik je bil do leta 1974 Niko Kuret, od 1975 pa Helena Ložar-Podlogar.

V Novem mestu je končal gimnazijo, kmalu pa je vstopil v ljubljansko bogoslovje. Najprej je bil kaplan v Šentjerneju in v Dobrniču, potem pa je postal stolni vikar v Ljubljani.

POVEZANE KNJIGE