Tišine

Tišine - Brane Senegačnik | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Brane Senegačnik
DIMENZIJA
11,90 MB
IME DATOTEKE
Tišine.pdf
ISBN
3098281033296

OPIS

Med netrohnečimi besedami in neizvotljujočimi tišinamiBrane Senegačnik je pesnik, čigar besede sodijo v najgloblje in najbolj zgoščeno območje evropske poezije, v prostor brez praznin in presledkov. Njegovi stihi se razraščajo v vse, kar je izsluteno in izrečeno z mislijo, da je (tudi) še nenavzoča in neizoblikovana – torej samo napovedana in pričakujoča – prihodnost resnična jed. Senegačnikove besede in tišine preprosto ne poznajo kategorije, ki je zaobsežena s pojmom rok trajanja. Poezija grafitnih žil, ki je ne zapeljuje eksperimentalizem (pre)izkušanja nedejanskega, ni izraz omejenosti pesnikove ekspresije in komunikacije, marveč njene moči, ki se nikoli ne odvrača od pomena. Slednjemu se ne odpoveduje ne za sedanjost ne za prihodnost. Prav v pomenu, ki ga ne omejuje kompleks z imenom čas, domujeta smisel ustvarjanja in potreba po njem. Poezija ni ime oblike posnemajočega prikazovanja sveta, marveč njegovega priklicevanja in oblikovanja. Njen izraz je zmerom dejanje.V Senegačnikovi poeziji je sleherni trenutek poln prihodnosti. V njej so tudi jasni odtisi zvestobe vsemu, kar je svetu ter življenju v njem potrebno, in kar je boleče, če je zaradi brezbrižnosti, lahkomiselnosti ali zaradi triumfa novega barbarstva, ki je od prvotnega surovejše zato, ker za svoje učinkovanje uporablja ves civilizacijski instrumentarij, postalo odsotno. V dobi, ki niha med izpraznjenostjo in ničem, kakršna koli zaveza – zlasti pa ne tovrstna – ni prav nič lahka. Še manj je samoumevna.Brane Senegačnik je pesnik posvečujoče besede, ki se zaveda svojosti odgovorne svobode duha in njegovega dostojanstva. Kot tak je najgloblje pomene ne samo razkrivajoč, marveč predvsem podarjajoč avtor. V zbirki Tišine najdemo zapisano bistveno vprašanje njegove poezije: »Ne čutiš, da je vse to zate?« Treba je torej odpreti knjigo in zadrhteti z njo.Iz spremne besede Igorja Grdine

Ob vsakem branju se nam kot po čarovniji vedno znova razkrivajo novi pomeni, nove globine in tudi nove lepote. Kajti njegove vrstice so prežete s čisto lepoto, ki pa ni zgolj prazen ... 140 decibelov je zvok ognjemeta.

The nearest airport is Belgrade Nikola Tesla, 55 mi from the accommodations, and the property offers a paid airport shuttle service. We speak your language! Zvuk Tišine has been welcoming Booking.com guests since Feb 5, 2020. Iz tišine se rodi glasba March 2 at 10:08 AM · foto: Miro MajcenS podpisom tega poziva sporočamo Vladi Republike Slovenije, da je zadnji čas, da se predloge Koalicije glasbenega sektorja vključi v prihajajoči PKP 9, saj so gospodarske družbe in ostali subjekti, ki delujejo v prireditvenem sektorju že povsem izčrpani. Enajst let in pol bi našteli, če bi za vsako žrtev holokavsta molčali eno minuto, in prav ta številka kot metafora brezčasja je dogajalni prostor pesniške zbirke Davida Bandlja.

POVEZANE KNJIGE