Romantika in platonika sredi vojne

Romantika in platonika sredi vojne - Vladimir Bartol | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vladimir Bartol
DIMENZIJA
7,38 MB
IME DATOTEKE
Romantika in platonika sredi vojne.pdf
ISBN
9277800848537

OPIS

Romantika in Platonika sredi vojne je tretji del Bartolove trilogije Mladost pri Svetem Ivanu. Vrnitev v Trst po drugi svetovni vojni je za Vladimirja Bartola pomenila tudi vrnitev v čas otroštva in mladosti, kar je pisateljsko reflektiral v podlistkih, ki so v letih 1955/56 izhajali v Primorskem dnevniku. Vendar pričujoči avtobiografski zapisi, ki so pozneje izšli tudi v knjižni obliki, niso samo običajno spominjanje v obliki kronike, temveč so podkrepljeni s psihoanalizo, s katero se je Bartol svojčas veliko ukvarjal. Ob spominih na kraje in ljudi tržaškega zaledja nam pisatelj tako ponuja tudi razgradnjo svoje duševnosti, ki je v kasnejših letih porodila njegov opus.V prvih dveh delih trilogije nam pisatelj predstavlja svoje otroštvo in prva učna leta do vstopa v gimnazijo, tretji del pa nam prinaša njegove spomine na tržaška gimnazijska leta med prvo svetovno vojno. V tej knjigi pisatelj pripoveduje o svoji prvi ljubezni, o svojih prvih vzorih in bojih, pa tudi o tem, kako se je zrcalila prva svetovna vojna sredi njegovega domačega kroga, pri Svetem Ivanu v Trstu ... Posebno poglavje je namenjeno Alamutu - avtor nam obširno predstavi svoje razmišljanje o tem delu.

... V Poti do učenosti Bartol opisuje prva učna leta do vstopa v gimnazijo. Foto: RTV SLO Pisanje Alamuta je bilo zaradi avtorjevega strahu, da se romanu kaj zgodi, preden bo končan, prava nočna mora.

stoletja - najprej se je uveljavila v Angliji, Nemčiji, Rusiji, … - romantiki so izpovedovali čustva - lepota je glavna književna vrednota - svobodomiselnost, svobodoljubnost ... Romántika je umetnostna smer v Evropi, ki se je razvila iz predromantike konec 18. stoletja, vrh pa je dosegla v prvi polovici 19.

POVEZANE KNJIGE