Pesmi iz zapora

Pesmi iz zapora - Vitomil Zupan | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vitomil Zupan
DIMENZIJA
9,10 MB
IME DATOTEKE
Pesmi iz zapora.pdf
ISBN
2754684100229

OPIS

Pesmi iz zapora obsegajo sedem knjig poezije, ki jo je Zupan pisal prav toliko let, kot je bil zaprt. Zupanova zaporniška poezija je dokaz, da njegovega ustvarjalnega duha ni bilo mogoče streti, saj jih je pisal v nemogočih razmerah, kljub temu pa pesmi, ki jih je ustvarjal v različnih oblikah, niso temačne.

Tudi zasedba skorajda čisto ustreza koncertni: srečamo minimalistično opremljene pesmi v izvedbi seksteta z Vito Mavrič (glas), ... Mineva leto dni, odkar sta se za zidovi zloglasnega zapora Grand Bassan v Abidžanu na Slonokoščeni obali znašla 56-letni Janez Cerar iz Radomelj in 37-letni Daniel Golenač, nekoč izredno uspešen slovenski gimnastičar.Po letu dni se ni nič spremenilo, pravi Luka Cerar, sin priprtega Janeza, »vsak dan, ko sta zaprta, pa je preveč«.Vesel je, da ju zdravje, tudi kar zadeva zloglasni ... Rdeča nit večera Šlagerji in pesmi iz zapora, ki ga bomo v Novem mestu posvetili 30-letnici njegove smrti, je prikaz dobe, ki ji je Vitomil Zupan pripadal, in občutja pesnika, ki se z neustrašno domišljijo in golim upanjem »upira smrti«. Občutili boste šklepet kosti, drhtenje sanjskih pajčolanov, temo obupa in žar strasti. Pisatelj, dramatik in esejist Vitomil Zupan je o prek 2000 pesmih, ki jih je napisal v zaporu v letih od 1948 do 1954, v zbirko Pesmi iz zapora pa uredila Ifigenija Simonović, v Levitanu zapisal: »Če danes pogledam te pesmi, prav nič ne vem, ali so kot berilo kaj vredne ali ne, samo to vem, da so košček nekega življenja. Izhaja iz glasbene družine, zato je že zelo zgodaj ugotovila, kaj jo zanima in s čim se bo ukvarjala.

Twitter. Prejšnji prispevek Bina Štampe Žmavc: Zakaj muce predejo.

POVEZANE KNJIGE